Ziua Internațională a Femeii: Angelini Pharma colaborează cu IBE pentru a sprijini femeile cu epilepsie
Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, Angelini Pharma este din nou alături de IBE, și sprijină „Femeile și Epilepsia”, un proiect de conștientizare pentru eliminarea stigmatului împotriva femeilor cu epilepsie. În perioada 8 - 26 martie, Angelini Pharma va susține campania internațională de conștientizare privind epilepsia în rândul femeilor. (https://womenandepilepsy.org/)
Lupta împotriva bolii are un impact mai mare asupra unei femei decât asupra unui bărbat, în special din perioada pubertății, cu un risc real de a suferi o marginalizare mai mare. Epilepsia este o boală insidioasă, puternic influențată de hormonii feminini, ce poate avea un efect direct atât asupra frecvenței convulsiilor, cât și asupra eficacității medicamentelor, creând probleme mai mari femeilor cu această afecțiune de-a lungul vieții, de la pubertate până la menopauză.
Potrivit datelor Biroului Internațional pentru Epilepsie (IBE), aproximativ jumătate din toate femeile cu potențial fertil diagnosticate cu această boală experimentează o creștere a convulsiilor în timpul ciclului menstrual, un fenomen cunoscut sub numele de epilepsie catamenială1,2. Boala are, de asemenea, un impact puternic în timpul sarcinii și asupra eficacității medicamentelor contraceptive. Un sondaj IBE realizat recent în nouă țări europene a arătat că între 60 și 90 la sută dintre femeile cu epilepsie au fost informate despre riscurile terapiei doar atunci când erau deja însărcinate. Pe de altă parte, cel puțin jumătate dintre femeile tratate de un neurolog și un ginecolog au declarat că nu au primit sfaturi adecvate cu privire la planificarea sarcinii în sine3.
Mai mult, aproximativ jumătate dintre femeile intervievate în cele nouă țări europene au susținut că ar evita să rămână însărcinate dacă ar lua medicamente antiepileptice. Cu toate acestea, informațiile științifice disponibile arată că o sarcină sănătoasă este posibilă și pentru femeile cu epilepsie și că majoritatea dintre ele dă naștere la copii sănătoși.
Prin urmare, este esențial să se precizeze că epilepsia este o boală cu care se poate trăi, mai ales dacă este însoțită de sprijin de specialitate. Mai exact, dacă sunt sfătuite și monitorizate corespunzător, femeile cu epilepsie pot face față unei sarcini cu o liniște absolută.
Angelini Pharma continuă să ofere IBE sprijinul său cu scopul de a înlătura miturile și concepțiile greșite dăunătoare cu privire la epilepsie: o provocare ce poate fi combătută doar prin desfășurarea de campanii de conștientizare la scară largă precum „Femeile și epilepsia” cu determinare și fermitate.
Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, Agnese Cattaneo, Chief Medical Officer al Angelini Pharma, se concentrează pe acest subiect într-o postare publicată de ea pe LinkedIn.
[1] Pennell P. Hormonal Aspects of Epilepsy. Neurol Clin. 2010; 27(4): 941.
[2] Maguire M, and Nevitt S. Treatments for seizures in catamenial (menstrual-related) epilepsy. Cochrane Database Syst Rev. 2019; 10(10):CD013225.
[3] International Bureau for Epilepsy. Epilepsy and pregnancy – survey report. Available at: https://www.ibe-epilepsy.org/epilepsypregnancyreport/.