Durere în gât, Răceală și Gripă

Header Durere In Gat Raceala Gripa (1)

Infecțiile aparatului respirator sunt cele mai frecvente infecții regăsite în patologia umană, iar majoritatea au etiologia virală.(1)

Răceala comună este o infecție virală acută ce cuprinde inițial tractul respirator superior, cu inflamația uneia sau a tuturor căilor respiratorii, și de obicei nu este însoțită de febră.(2)

Răcelile sunt foarte frecvente, mai ales la copii, aceștia putând să răcească între 6 și 10 ori pe an, mai ales la școală sau la grădiniță. Adulții suferă în medie de 2 până la 4 răceli pe an, îndeosebi în perioada mai rece a anului.(3)

Simptomele tipice includ nasul înfundat, rinoreea, strănutul, durerea în gât, durerea la înghițire și tusea. Uneori, o răceală este însoțită și de o febră ușoară, slăbiciune, dureri de cap și dureri articulare. Ocazional, răcelile sunt confundate cu gripa. Dar simptomele gripei sunt de obicei mult mai severe.(3)

Gripa este o infecție respiratorie acută virală, cele mai frecvente îmbolnăviri fiind date de virusul gripal A. Gripa este foarte contagioasă și se transmite prin intermediul aerosolilor.(4)

Infecția cu virusul gripal A sau B durează o săptămână și se caracterizează prin: debut brusc cu febră (până la 39- 41ºC) și frisoane; dureri musculare, dureri articulare, durere de cap intensă, letargie severă, durere în gât, rinită, tuse, la început uscată și ulterior productiva(5).

Angelini Pharma este implicată cu responsabilitate în a oferi tratamente cu eficacitate dovedită și profil înalt de siguranță pentru a readuce starea de bine a pacienților adulți sau copii.

 

Referințe:

1. Jeremy Hull, Paediatric Respiratory Medicine, 2010, 151-170

2. Pawełczyk M, Kowalski ML. The Role of Human Parainfluenza Virus Infections in the Immunopathology of the Respiratory Tract. Allergy Asthma Rep. 2017 Mar;17(3):16.

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/

4. Grijalva CG, Craig AS. Estimating influenza hospitalizations among children, Emerg Infect Dis, 2006;12(1):103

5. WHO Acute Respiratory Infections, Sept. 2009, http://www.who.int/vaccine_research/diseases/ari/en/index1.html

 

Bine de știut!

 • Principalele caracteristici

  Infecțiile căilor respiratorii superioare sunt cele mai frecvente infecții în rândul populației. Ele pot avea impact negativ asupra activităților de zi cu zi, cu consecințe sociale importante.

  Termenul de „tract respirator superior” cuprinde mai multe structuri anatomice interdependente: nasul, sinusurile paranazale, urechea medie, faringele, laringele și traheea proximală.2

  Cele mai multe infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare sunt cauzate de virusuri, în special de rinovirus, coronavirus, adenovirus, virus paragripal, virus respirator sincițial și enterovirus. Ele sunt responsabile pentru mai mult de 80% din toate răcelile comune.2
 • Infecții frecvente ale căilor respiratorii superioare

  • Rinita (inflamația mucoasei nazale)
  • Rinosinuzita sau sinuzita (inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale)
  • Rinofaringita (raceala comuna, inflamația mucoasei nazale și a faringelui)
  • Faringita (inflamația faringelui, hipofaringelui, uvulei și amigdalelor)
  • Epiglotita (inflamația porțiunii superioare a laringelui și a zonei supraglotice)
  • Laringita (inflamația laringelui)
  • Laringotraheita (inflamația laringelui, a traheei și a zonei subglotice)
  • Traheita (inflamaţia traheei şi a zonei subglotice).
  În cele mai multe cazuri, aceste boli sunt autolimitative și pot fi tratate la domiciliu.2 Cu toate acestea, uneori pot duce la complicații.2
 • Febra și alte simptome ale infecțiilor căilor respiratorii superioare

  Pacienții cu infecții ale căilor respiratorii superioare reprezintă de obicei: O febră de grad moderat până la mare ar putea sugera o posibilă infecție bacteriană secundară.1

  Febra este un răspuns fiziologic normal la boală care ajută și grăbește vindecarea.1 Deși febra este adesea un simptom al unei infecții virale autolimitative, ea poate fi, de asemenea, asociată cu infecții bacteriene care au nevoie de consult medical.1 Cu toate acestea, la copii, identificarea în timp util a simptomelor permite tratarea rapidă și un management adecvat.1 Antipireticele ar trebui să fie folosite pentru a ameliora starea copilului și nu trebuie sa fie utilizate cu unicul scop de a reduce temperatura.2

Referințe

 1. Green R, Jeena P, Kotze S, Lewis H, Webb D, Wells M. Management of acute fever in children: guideline for community healthcare providers and pharmacists. S Afr Med J 2013;103(12):948-954.
 2. Peroš-Golubičić T, Tekavec-Trkanjec J. Upper respiratory tract infections. In: Blasi F, Dimopoulos G, editors. Textbook of respiratory and critical care infections. New Delhi: Jaypee Brothers Medical Publishers; 2015. pp. 16-28.
mergi sus

 

 1. Durerea în gât

  Durerea în gât este un simptom des întâlnit în sezonul de rece, și îndeosebi când schimbările bruște de temperatură sunt frecvente. Durerea în gât poate fi cauzată de  o infecție ușoară, care poate crea neplăceri cu impact în viata de zi cu zi. De cele mai multe ori, durează câteva zile.

 2. Răceala

  Răceala este afecțiunea clasică, de sezon, care își face apariția odată cu sosirea primelor zile reci, și poate fi declanșată de schimbările bruște ale vremii. Dar de ce ne îmbolnăvim mai des în timpul iernii?

 3. Gripa

  În fiecare an, gripa revine și imobilizează la pat milioane de oameni din întreaga lume. Prin urmare, are caracteristicile unei epidemii. Aceasta constă într-o infecție cauzată de un virus care afectează aparatul respirator.

 4. Sufăr des de răceli: ce pot face?

  Răceala îi răpune chiar și pe cei mai puternici! Răceala obişnuită este de origine virală și se caracterizează prin inflamarea mucoasei nazale, în consecinţă apare congestia acestei mucoase, îngreunând respirația, cauzând senzaţie de usturime în nas, secreţie nazală densă, strănuturi frecvente, lăcrimare abundentă și dureri de cap.

 5. Prevenirea şi combaterea gripei

  Gripa este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri; virusurile gripale, numeroase și diverse, care prezintă trei tulpini distincte: A și B, responsabile de simptomatologia gripală clasică, și C, mai puțin semnificativă din punct de vedere clinic.

 6. Afecţiuni sezoniere

  În timpul lunilor reci se întâmplă mai frecvent să fim afectaţi de așa-numitele răceli care „vizează” tractul respirator superior al oamenilor de toate vârstele. Ele pot fi atât de natură bacteriană, cât şi virală, și, deși pot apărea în orice moment al anului, răspândirea lor este mult mai mare toamna și iarna.

 7. Benzidamina

  Benzidamina este un antiinflamator nesteroidian (AINS), descoperit în 1964 în Italia, în laboratoarele farmaceutice Angelini, și de atunci este folosit în scopuri terapeutice în multe din ţarile lumii. Benzidamina a fost, de asemenea, primul medicament antiinflamator nesteroidian topic introdus pe piața europeană.