Prevenirea şi combaterea gripei

Gripa este o infecție respiratorie acută cauzată de virusuri; virusurile gripale, numeroase şi diverse, care prezinta trei tulpini distincte: A și B, responsabile de simptomatologia gripală clasică, și C, mai puțin semnificativă din punct de vedere clinic. În general, în fiecare an, virusul gripal este definit cu o denumire geografică care indică zona în care au fost raportate primele cazuri. Spre deosebire de alte boli virale, pentru gripă nu este valabil principiul că, odată ce a contactat boala, organismul rămâne imunizat, întrucât virusurile gripale, în special cele aparţinând tulpinii A, sunt instabile genetic și, prin urmare, tind să sufere modificari în fiecare an.

 

Cum se transmite?

Sursa de infecţie este persoana infectată care elimină virusul atunci când strănută, tuşeşte sau chiar și atunci când pur şi simplu vorbește. Gripa se răspândește în mod obișnuit în timpul toamnei târzii şi iarna, când aerul rece favorizează transmiterea virusului şi când oamenii, din motive climatice evidente, nu au tendinţa de a sta în aer liber, ci mai degrabă în spaţii închise și slab ventilate.

 

Care sunt simptomele gripei?

De obicei, gripa se manifestă printr-un debut brusc şi neprevăzut caracterizat prin febră, de obicei peste 38°C, dureri de cap, dureri oculare, frisoane, stare generală de rău și dureri musculare, oboseală și slăbiciune. Ulterior, apar simptomele care afectează sistemul respirator, cum ar fi dureri de gât si tuse. La subiecții sănătoși, gripa tinde să treacă în câteva zile, dar în unele cazuri poate produce complicatii.

 

Care sunt persoanele cu risc?

Vârstnicii (în vârstă de peste 65 de ani), copiii, persoanele cu un sistem imunitar slăbit de medicamente sau de boli și toți cei care suferă de boli respiratorii, cardiovasculare sau cronice sunt consideraţi cu risc și sunt mai uşor supuşi apariției eventualelor complicații, cum ar fi bronșita, pneumonia și bronhopneumonia.

 

Cum să prevenim apariţia gripei?

Principalul instrument de prevenire împotriva gripei este fără îndoială vaccinarea care reduce semnificativ șansele de a contracta boala.

Ne putem îmbolnăvi chiar dacă ne vaccinăm? Da, dar simptomele de gripă vor fi mai ușoare și se va evita apariția unor eventuale complicații, motiv pentru care se recomandă administrarea vaccinului la toate persoanele considerate cu risc.

Vaccinarea împotriva gripei este recomandată pentru cei lucrează în comunităţi și care ar putea transmite boala la persoanele cu risc (cum ar fi personalul didactic și personalul medical) și inclusiv pentru persoanele care lucrează în contact direct cu animalele.

Vaccinarea trebuie să se facă la începutul fiecărui sezon de gripă, întrucât, de la un an la altul, virusul tinde să îşi schimbe structura chiar dacă în mică măsură; vaccinarea se va efectua numai în cazul în care persoana se află în stare bună de sănătate, iar perioada cea mai indicată pentru administrarea acestuia este aproximativ între mijlocul lunii octombrie și sfârșitul lunii noiembrie.
 

Cum ne îngrijim în cazul infecţiei cu virus gripal?

Pentru cazurile fără complicaţii tratamentul este în esenţă simptomatic, respectiv este destinat să vindece numai tulburările cauzate de sindromul gripal; în acest scop, pot fi luate medicamente eliberate fără reţetă, care acţionează prin scăderea febrei, ameliorarea durerilor de cap și a durerilor musculare, calmarea tusei.

E inutilă administrarea de antibiotice, deoarece acestea sunt ineficiente împotriva virusurilor. Aceste medicamente trebuie utilizate numai atunci când se manifestă complicaţii bacteriene, și, în orice caz, doar dacă medicul consideră că este necesar.

Gripa trebuie să fie tratată prin repaus la pat mai degrabă decât cu medicamente: trebuie să se evite ieşirea din casă, expunerea la frig, oboseala. Se recomandă păstrarea unui mediu cald, dar aerisit și mai ales bine umidificat, întrucât aerul uscat irită căile respiratorii şi le face mai sensibile la agenții patogeni. Este important consumul de apă, pentru a facilita expectorația și a compensa pierderile de lichide şi săruri minerale pierdute prin transpiraţie.

În cazul în care febra rămâne ridicată timp de peste 3 zile, se recomandă consultarea medicului. Pentru a preveni îmbolnăvirea, se evită spațiile închise și supraaglomerate.