Femeile și copiii, cei mai afectați de tulburările de sănătate mintală în timpul pandemiei: Indicele de sănătate mintală Headway 2023

AP Headway2023 1180X600
  • 83% dintre femei raportează că pandemia le-a afectat negativ sănătatea mintală, comparativ cu 36% dintre bărbați.
  • 20% din populația de vârstă activă experimentează forme ușoare până la moderate de tulburări mintale în orice moment al vieții lor.
  • 1 din 3 copii care abandonează școala are și o tulburare psihică.
  • O mare variabilitate în disponibilitatea, accesibilitatea și calitatea serviciilor de sănătate mintală furnizate și în capacitatea de răspuns a țărilor europene la nevoile de sănătate mintală în școli, la locul de muncă și în societate în general.

 

Bruxelles, 7 octombrie 2021: Pandemia de COVID 19 a exacerbat provocările legate de gen, cu consecințele sale asupra sănătății mintale care afectează în mod disproporționat femeile, atât la locul de muncă, cât și la domiciliu, potrivit constatărilor „Headway 2023 - Indicele de sănătate mintală”, lansat astăzi. De asemenea, raportul evidențiază impactul tulburărilor de sănătate mintală asupra copiilor, dezvăluind o posibilă asociere între bolile mintale și abandonul școlar, 1 din 3 adolescenți care abandonează școala se confruntă și cu o tulburare mintală.

Indicele este o imagine multidimensională realizată în țări din Uniunea Europeană și Marea Britanie, ca parte a Headway 2023, o inițiativă privind sănătatea mintală concepută și lansată de The European House - Ambrosetti, un grup de experți în domeniu în parteneriat cu Angelini Pharma. Headway 2023 este conceput ca o platformă multidisciplinară pentru schimbul de cunoștințe pentru a preveni, diagnostica, gestiona și găsi soluții inovatoare pentru a reduce povara sănătății mintale și stigmatul asociat la nivel european și local.

Chief Executive Officer al Angelini Pharma, Pierluigi Antonelli, a declarat: „ Eforturile de recuperare din cauza COVID-19 oferă o oportunitate crucială de a îmbunătăți serviciile și politicile de sănătate mintală ale Europei, punând sănătatea creierului în fruntea agendei europene de sănătate publică. Indicele de sănătate mintală Headway 2023 oferă prima imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra stării sistemelor de sănătate mintală din Europa. Raportul evidențiază rata bolilor mintale în rândul persoanelor de vârstă activă și de asemenea necesitatea urgentă ca angajatorii să stabilească sisteme adecvate pentru a răspunde nevoilor de sănătate mintală. Grupul Angelini, si datorită angajamentului puternic al acționarilor noștri, oferă un birou de asistență psihologică pentru toți angajații săi. Este esențial, în timp ce influențăm politicile externe, să rămânem coerenți și să acționăm responsabil în primul rând în cadrul organizațiilor noastre”.

„Tema Sănătății Mintale este de o importanță crucială, știind că limitele Sănătății Mintale depășesc vârsta, sexul, statutul social și proveniența și că tulburările mintale au un impact important nu numai asupra indivizilor și familiilor acestora, ci și asupra societății. Analiza noastră și „Headway 2023 – Indicele de sănătate mintală” iau în considerare toate aceste aspecte. Munca noastră oferă o imagine multidimensională asupra Sănătății Mintale în Europa, combinând elemente și intervenții în politicile de sănătate, bunăstare și educație din țările europene și evidențiază punctele slabe și succesele țărilor în a răspunde nevoilor de sănătate mintală pe baza unei comparații între alte experiențe europene.” a declarat Daniela Bianco, Partner si Head of the Healthcare Area, The European House – Ambrosetti.

„Pandemia COVID-19 a avut consecințe semnificative asupra sănătății mintale a întregii populații, cu toate acestea, contextul Sănătății Mintale din Europa era deja îngrijorător cu mult înainte de pandemie, cu peste 84 de milioane de persoane cu afecțiuni de sănătate mintală și 165.000 de decese anuale datorate afecțiunilor mintale sau suicidului. Într-adevăr, de exemplu, speranța de viață a persoanelor cu schizofrenie – 60 de ani pentru bărbați și 68 de ani pentru femei – este cu 13–15 ani mai mică decât restul populației. Mai mult, suicidul este a 6 a cauză de deces în populația totală și a 4 a cauză a decesului la populația tânără, iar în unele țări, impactul tulburărilor mintale la tineri este mai mare decât cel al tuturor celorlalte afecțiuni medicale laolaltă. Analizele prezentate astăzi arată o mare variabilitate în disponibilitatea, accesibilitatea și calitatea serviciilor de sănătate mintală furnizate și în capacitatea de răspuns a țărilor europene la nevoile de sănătate mintală din școli, de la locul de muncă și din societate în general'', a declarat Celso Arango, Președintele Asociației spaniole de psihiatrie și Consilier al „Headway 2023. „Cu toate acestea, își face simțită prezenta un deficit larg răspândit de date actualizate și posibile distorsiuni legate de „raportare eronată” și „raportare insuficientă”. Prin urmare, este esențial să creștem capacitatea țărilor de a colecta și monitoriza date despre sănătatea mintală pentru a putea evalua dimensiunea sănătății mintale în toate țările și pentru a evalua receptivitatea acestora la nevoile de sănătate și socio-economice în domeniul sănătății mintale.”

Potrivit estimărilor recente, 83% dintre femei raportează că pandemia le-a afectat negativ sănătatea mintală, comparativ cu 36% dintre bărbați. Femeile însărcinate, femeile în perioada post-partum sau cele care se confruntă cu traume, cum ar fi un avort spontan sau un abuz din partea partenerilor intimi, s-au dovedit a fi cele mai susceptibile la impactul psihologic al pandemiei. Povara treburilor casnice și îngrijirea copiilor au avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra bunăstării mintale a femeilor, 44% dintre femeile cu copii sub 12 ani au raportat că se luptă cu responsabilitățile casnice, comparativ cu doar 20% bărbați.

Raportul mai relevă că tulburările de sănătate mintală, în special cele de tip ușor până la moderat, afectează până la 20% din populația de vârstă activă în orice moment al vieții lor, în timp ce 70% din populația care are un loc de munca raportează forme de tulburări de sănătate mintală ușoare până la moderate. Afecțiunile mintale pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra capacității de muncă a oamenilor, limitând capacitatea acestora de a activa pe piața muncii. S-a constatat că ratele de angajare la persoanele cu tulburări mintale severe au fost mai scăzute cu până la 45-55%, iar cei angajați dintre aceștia au primit un salariu cu 58% mai mic decât media. În general, în toată Europa, procentul de angajare a persoanelor care suferă de depresie este foarte eterogen, cu rate variind de la 27 la sută în România la 68 la sută în Germania, cu toate acestea episoadele de absenteism și prezenteism sunt frecvente, iar costul pierderii productivității muncii este ridicat (egal cu 1,6% din PIB-ul european).

Pe măsură ce pandemia continuă, expunerea prelungită a lucrătorilor din domeniul sănătății la situații extrem de stresante și potențial traumatice îi face deosebit de vulnerabili la stresul mental și anxietate cu impact pe termen lung asupra sănătății lor. În Europa, 57% dintre profesioniștii din domeniul sănătății au raportat simptome de stres posttraumatic în perioada de vârf a pandemiei.

„Headway 2023 - Indicele de sănătate mintală” evidențiază, de asemenea, impactul socio-economic al tulburărilor de sănătate mintală. Studii recente estimează că valoarea totală a tulburărilor de sănătate mintală, în termeni de pierdere a productivității și a cheltuielilor de sănătate și asistență socială, este de așteptat să fie echivalentă cu 4% din PIB-ul UE. Deși sănătatea mintală are un impact socio-economic critic, doar până la 5% din cheltuielile guvernamentale totale pentru sănătate sunt alocate sănătății mintale în Europa (valori variind de la 3% în Polonia, 3,5% în Italia, 4,2% în Spania și 5,4% în Danemarca), cu impact asupra disponibilității resurselor infrastructurale și umane dedicate Sănătății Mintale. Când vine vorba de capacitatea de a răspunde nevoilor societății de îngrijire a sănătății mintale, țările cu cheltuielile pe cap de locuitor mai mari pentru dizabilitățile legate de sănătatea mintală raportează un sprijin social perceput ca mai mare.

În general, din datele disponibile, reiese că țările din Europa de Nord/ Europa Centrala au performanțe mai bune decât țările din Est, cu toate acestea, există un deficit larg răspândit de date actualizate și posibile distorsiuni legate de „raportare eronată” și „raportare insuficientă” de către unele țări.

 

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să contactați:

Daniela Poggio - Angelini Pharma  daniela.poggio@angelinipharma.com

Anne-Claude Martin - Cambre Associates acmartin@cambre-associates.com