ETERNAL: un proiect de reducere a impactului asupra mediului al produselor farmaceutice

Eternal Article Oct 2022
  • Published: 17 oct. 2022

Angelini Pharma a participat la întâlnirea de lansare a proiectului ETERNAL din Valencia, Spania, pe 27 și 28 septembrie. Această nouă acțiune de patru ani a Comisiei Europene Orizont Europa Cercetare și Inovare va contribui la dezvoltarea durabilă a producției, utilizării și eliminării produselor farmaceutice, prin folosirea și promovarea abordărilor ciclului de viață complet ce acoperă proiectarea, fabricarea, utilizarea și eliminarea, evaluând riscurile de mediu nu numai pentru ingrediente farmaceutice active și reziduuri sau metaboliți, dar și  pentru alte substanțe chimice și produse secundare ale procesului de producție. Cu alte cuvinte, cicluri de viață farmaceutice sigure și durabile prin proiectare.

Dezvoltat în cadrul programului cadru Orizont Europa al Uniunii Europene (cu numărul GA 101057668) în scopul menținerii unei industrie a sănătății inovatoare, durabile și competitive la nivel global, ETERNAL va contribui la marea provocare de a menține accesul continuu la produse farmaceutice sigure, de înaltă calitate și eficiente, tratamente pentru cetățeni și animale, asigurând în același timp lanțuri de aprovizionare și modele de consum durabile și evitând impactul nejustificat al reziduurilor farmaceutice asupra mediului.

Pentru a îndeplini această ambiție, partenerii ETERNAL vor promova o agendă de inovații tehnologice relevante țintind metode de producție ecologică și eliminare a deșeurilor într-un singur pas.

Partenerii proiectului vor lucra, de asemenea, în mod proactiv cu alți cercetători specialiști, folosind abordări holistice pentru a crește înțelegerea impactului asupra mediului și toxicitatea produselor farmaceutice în rândul industriei, comunității de cercetare și autorităților de reglementare pentru a informa strategiile și politicile farmaceutice bazate pe dovezi științifice. În cele din urmă, ETERNAL va căuta să creeze oportunități de catalizare a schimbării comportamentale prin campanii pilot pentru a informa consumatorii și pacienții cu privire la metodele sigure de eliminare a medicamentelor neutilizate sau expirate și să promoveze prescrierea unor opțiuni durabile de medicamente în rândul practicienilor din domeniul sănătății.

Angelini Pharma va participa activ la proiectul ETERNAL prin 2 studii de caz diferite, axate pe înlocuirea tratamentului adecvat al solvenților reciclați și pe producția continuă.

„Participarea Angelini Pharma la proiectul ETERNAL demonstrează călătoria de sustenabilitate și angajamentul companiei de a investi în practici de producție mai ecologice, inclusiv prin parteneriate europene inovatoare”, spune Enrico Giaquinto, Chief Industrial Operations Officer.