Artroza

Artroza este o boală care distruge lent cartilajul, un țesut neted şi flexibil care imbraca capetele osoase ale articulatiilor, permițându-le să alunece fără a se freca unul de altul. Este una dintre bolile cele mai răspândite în lume. După vârsta de 60 de ani, doar două din zece persoane nu sunt afectate de această boală. Dar ea nu este singura din afecţiunile bătrâneţii: cu ea se confruntă şi tineri sub vârsta de 40 de ani. Procesul este lent, dar ireversibil: cartilajul se subțiază încetul cu încetul, apoi se fisurează. Cu trecerea timpului, inclusiv osul începe să se deterioreze.

Orice articulaţie poate fi afectată de artroză, însă unele reprezintă o „ţintă” mai frecventă decât altele. În funcţie de localizarea sa, artroza capătă denumiri diferite:

 • cervicală, dacă afectează coloana vertebrala la nivelul gâtului
 • lombară, dacă afectează coloana vertebrala la nivelul spatelui (mijloc)
 • gonartroza, când afecţiunea este localizată la genunchi
 • coxartroza, dacă afectează articulațiile șoldului.

Momentele de criză alternează cu perioade când durerea este practic absentă. Acest lucru nu înseamnă că pagubele provocate dispar: ele rămân și nu regresează. Ba chiar, pe parcursul anilor, acestea au tendința să se agraveze. Oamenii de știință disting două forme principale de artroză:

 • artroza cronică primară: motivul care declanşează boala trebuie căutat la nivelul cartilajului, care este mai fragil decât în mod normal și, prin urmare, nu reuşeşte să suporte o sarcină suportată uşor de alte persoane.
 • artroza secundară: aceasta este consecinţa altor boli, de exemplu diabet și gută, sau a unei modificări a structurii scheletice. Aceasta cauzează un dezechilibru în suportarea sarcinii într-un anumit punct, cum ar fi șoldul sau genunchiul.

 

Cum se manifestă artroza?

În artroza cervicală, pe lângă durerea și rigiditatea gâtului, pot apărea, de asemenea, dureri în umeri și brațe. Uneori se simte o senzație de amorțeală, insensibilitate a brațului și mâinii, și de pierdere a puterii musculare, în special dimineața sau în timpul nopții. Aceste tulburări se datorează comprimării nervilor care se ramifică de la nivelul coloanei vertebrale la braţ. Strivirea vaselor de sânge care trec prin vertebrele gâtului şi alimentează creierul poate conduce în schimb la amețeli, vedere dublă, dureri de cap și vertij la schimbarea poziției. În cazuri foarte rare, comprimarea nervului poate provoca paralizie a picioarelor și pierderea controlului vezicii urinare. Chiar și în stadii avansate artroza cervicală poate fi asimptomatică, sau, dimpotrivă, poate provoca dureri intense, chiar și atunci când este ușoară.

În schimb, simptomele artrozei lombare pot apărea în formă acută şi cronică:

 • forma acută apare brusc cu episoade de înţepenire (lucru care se întâmplă adesea după un efort), iar durerea este transversală în partea lombară, cu răspândire posibilă de-a lungul nervului sciatic (lombosciatică)
 • forma cronică poate să apară după unul sau mai multe episoade acute, iar durerea este mai puțin violentă, dar continuă, intensificată de eforturile depuse și, adesea, de la statul în picioare pentru o lungă perioadă de timp.

La gonartroză, de obicei durerea este resimţită în rotulă, în interiorul genunchiului și în partea din spate. Durerea este resimţită mai mult la coborâtul decât la urcatul scărilor. Articulaţia se umflă uneori din cauza creşterii cantităţii de lichid intraarticular (reacutizare a procesului inflamator), iar uneori se constată o diminuare a întregii musculaturi a coapsei.

Coxartroza sau artroza de şold se prezintă cu durere locală și, mai frecvent, cu dureri în zona abdomenului, în partea interioară a coapsei și genunchiului. Durerea care, inițial nu este foarte intensă, încetează în momentul repausului, reapărând la începerea mișcării, iar apoi se calmează şi se reia, de exemplu, după o plimbare. Persoana care suferă de coxartroză de multe ori are dificultăţi în a se încălţa, a-şi pune șosete și a se îmbrăca cu pantaloni, în a coborî pe scări, în a sta picior peste picior.

 

Cele mai frecvente cauze ale atrozei

Pozițiile incorecte reprezintă motivul cel mai frecvent pentru care vertebrele cervicale se inflamează și încep să provoace dureri. Când țineți gâtul îndoit vertebrele gâtului sunt supuse unui efort considerabil. Suprasarcina la care mușchii sunt supuşi timp de mai multe ore conduce la o acumulare de substanțe toxice care cauzează inflamatia, limitarea mobilității şi durerea. Se crede că artroza este rezultatul mai multor cauze. Este posibil ca la origine să fie o predispoziţie genetică, ceea ce face ca unele persoane să aibă un cartilaj mai puțin rezistent comparativ cu altele. O problemă hormonală poate explica de ce la femei artroza apare de obicei după menopauză.

Traumatismele mici și continue, cum ar fi cele datorate activităților de muncă sau de sport, sunt, probabil, motivul pentru care, înainte de vârsta de 45 de ani, bărbații suferă de artroză mai mult decât femeile.

 

Prevenire şi tratament

Una din cauzele artrozei este uzura excesivă a articulaţiilor datorată unei suprasolicitări a acestora.

Astfel, sunt necesare:

 • controlarea greutății corporale: artroza este mult mai frecventă în rândul persoanelor obeze faţă de persoanele care au o greutate normală. S-a calculat că, atunci când ne sprijinim pe un singur picior, 1 kg de greutate în exces pune pe șold o presiune egală cu 4,4 kg
 • desfășurarea unei activităţi fizice regulate: exerciţiile de întărire sau întindere musculară, aplicate cu atenție ajută la reducerea durerii. În schimb, multe persoane cu artroză nu desfăşoară o activitate fizică utilă din cauza unui instinct de conservare a articulaţiei afectate
 • atenuarea episoadelor mai dureroase ale artrozei cu medicamente și alte măsuri
 • evitarea supunerii articulațiilor la traumatisme repetate: unele tipuri de profesii și sporturi supun articulaţiile la traumatisme frecvente, care predispun la boli
 • evitarea unor poziții incorecte: unele mișcări de ridicare a unor greutăți, de aşezare sau de ridicare în picioare, respectiv de mers supun articulațiile unui efort care nu este necesar.

Pentru calmarea durerii poate fi necesar tratamentul cu analgezice. Sunt utile şi medicamentele antiinflamatorii și miorelaxante, luate întotdeauna sub supraveghere medicală strictă. De asemenea, sunt recomandate si medicamentele simptomatice cu actiune lentă, din clasa SYSADOA (symptomatic slow acting drugs for osteoarthritis).