Headway 2023

diversity

Povara afecțiunilor de sănătate mintală este în creștere la nivel global. Numai în Europa, diverse forme de tulburări mintale afectează anual aproape 40% din populația totală, ceea ce duce la mortalitate prematură și afectează funcționarea și calitatea vieții atât a pacienților, cât și a familiilor acestora.

De la izbucnirea pandemiei COVID 19 în 2020, anxietatea și stresul au crescut semnificativ, în timp ce pierderea copleșitoare de membri ai familiei și teama de contagiune au contribuit la o tristețe și frică profundă în societate. În plus față de acestea din urmă, măsurile necesare de izolare și izolarea socială au cauzat impacturi socio-economice importante, inducând anxietate comună, pe măsură ce companiile se luptă să supraviețuiască, iar persoanele devin expuse riscului de a pierde veniturile și locurile de muncă. După cum a subliniat directorul general al OMS în mai 2020, impactul pandemiei de COVID 19 asupra sănătății mintale a populației este într-adevăr extrem de îngrijorător.

Implementarea politicilor sociale și de îngrijire a sănătății fizice și mintale ar trebui, prin urmare, să fie o prioritate pentru sistemele europene de sănătate, pentru a crește accesul la o calitate generală a îngrijirii. În acest scop, unele țări au lansat noi politici și legislații în acest domeniu și multe înregistrează progrese în gestionarea serviciilor de sănătate mintală la nivel comunitar, deși există încă diferențe foarte semnificative în întreaga Europă.

Împărtășirea experiențelor locale și a celor mai bune practici în domeniul sănătății mintale are deci de o importanță capitală pentru a optimiza încadrarea, diagnosticul, tratamentul și integrarea socială necesară a tuturor pacienților.

În acest context, Angelini Pharma – în cadrul angajamentului său față de Brain Health și a pozitiei sale de importante, în creștere, în domeniul neuroștiințelor – a activat inițiativa Headway 2023 , ca o continuitate și în coerență cu programele, activitățile și planurile Organizației Mondiale a Sănătății și ale instituțiilor internaționale si organizatiilor.

Proiectul a început în 2018 în colaborare cu apreciatul think tank italian The European House – Ambrosetti și își propune să promoveze sănătatea mintală în toate domeniile – în conformitate cu recenta abordare „Health in All Policies” promovată de Uniunea Europeană – prin stimularea dezbaterii privind politicile sociale și de sănătate atât la nivel european, cât și local, încurajând adoptarea de căi inovatoare de diagnosticare, tratament și recuperare socială. Scopul final este de a avansa paradigma actuală de management și tratament al bolilor mintale, astfel încât sistemele sociale și de sănătate ale fiecărei țări UE să poată asigura căi de tratament și îngrijire adecvate și eficiente și, în același timp, să promoveze o mai bună calitate a vieții. pentru pacienți care sporesc incluziunea socială legitimă.

Pe 9 octombrie 2019, prima etapă de 2 ani a Headway 2023 s-a încheiat cu un forum la nivel înalt găzduit de Parlamentul UE. Printre alții, deputați europeni, experți europeni multidisciplinari și academicieni, economiști din domeniul sănătății și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți s-au alăturat evenimentului pentru a discuta și împărtăși opinii și recomandări finale.

Ca urmare a necesității de a crește gradul de conștientizare asupra minții în aceste momente dificile, în octombrie 2020 Angelini Pharma – susținută de The European House Ambrosetti – a realizat „Headway 2023 Mental Health Week”, o săptămână de evenimente, dezbateri și mărturii în care experții în sănătate mintală, asociațiile de pacienți și cetățenii au atras atenția asupra problemei sănătății mintale, pentru a depăși stigmatizarea care însoțește adesea bolile mintale.

În 2021, scopul „Headway 2023 a fost de a continua să lucreze la împărtășirea cunoștințelor despre cum să previi, să diagnosticezi, să gestionezi și să găsești soluții care să reducă povara afecțiunilor mintale nu doar în sectorul de sănătate, ci și la locul de muncă, în școli și în societate în general. Inițiativa păstrează traiectoria programelor, activităților și strategiilor guvernelor și organizațiilor internaționale precum OMS și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum și a instituțiilor europene cu obiectivul de a contribui la reducerea poverii tulburărilor mintale în Europa și de a concepe un noua foaie de parcurs pentru sănătatea mintală în Europa. În acest scop, Casa Europeană Ambrosetti, în colaborare cu Angelini Pharma, a elaborat un model de analiză a performanței țărilor europene în domeniul sănătății mintale („Headway 2023 Mental Health Index”) cu accent deosebit în domeniile Sănătate, Societate, Școală și Muncă, a organizat un eveniment instituțional pe 7 octombrie pentru a prezenta „Headway 2023 Mental Health Index” la Bruxelles și a reactivat 2 platforme multidisciplinare în Italia și Spania, implicând experți în sănătate mintală din diverse sectoare.

Pierluigi Antonelli, Chief Executive Officer, a spus: „Eforturile de recuperare datorate COVID-19 oferă o oportunitate crucială de a îmbunătăți serviciile și politicile de sănătate mintală ale Europei, punând sănătatea creierului în fruntea agendei europene de sănătate publică. Raportul "Headway 2023 Mental Health Index" evidențiază rata bolilor mintale în rândul persoanelor angajate și necesitatea urgentă, de asemenea, ca angajatorii să stabilească sisteme adecvate pentru a răspunde nevoilor de sănătate mintală. În calitate de angajatori, este esențial, în timp ce influențăm politicile externe, să rămânem coerenți și să acționăm responsabil în primul rând în cadrul organizațiilor noastre.”